Artikelen en blog
Het kwekersrecht
Een bescherming voor nieuwe plantenrassen
De wet en enkele begrippen
Het begrip ‘ras’ wordt art. 1 sub c ZPW gedefinieerd₄. Kortgezegd gaat het om een homogene groep planten die zich vanwege de eigenschappen onderscheidt van alle andere plantengroepen en die geschikt is om onveranderd te worden vermeerderd. De plantengroep is landbouwtechnisch gezien een zelfstandige eenheid binnen een soort. Zo zijn Arosa, Darselect en Karona rassen van de soort aardbei.
Voor de wet wordt “degene die een ras door eigen arbeid heeft gekweekt of die het ras heeft ontdekt en ontwikkeld, of diens rechtverkrijgende” als kweker aangemerkt (art. 1 sub j ZPW). De gevallen waarin een werkgever of opdrachtgever aanspraak kan maken op het kwekersrecht zijn geregeld in art. 51 ZPW.
Onder teeltmateriaal wordt verstaan: “planten en plantendelen, die bestemd zijn om voor de teelt van gewassen of ter vermeerdering te dienen dan wel daartoe gebruikt worden” (art. 1 sub f ZPW). Hiervan wordt onderscheiden materiaal dat voor consumptiedoeleinden bestemd is₅. Ook gerooid materiaal kan ‘teeltmateriaal’ zijn₆.
Procedures
• de procedure voor toelating van rassen en opstanden op grond van hoofdstuk 5 ZPW;
• de procedure voor verkrijging van een kwekersrecht op grond van hoofdstuk 7 ZPW;
Er kan ook voor beide procedures worden gekozen.
Een nationale rasbescherming dient te worden aangevraagd bij de Raad voor plantenrassen. De beoogde rasbenaming moet aan de criteria voor rasnamen voldoen. Voor de vraag of het teeltmateriaal in aanmerking komt voor bescherming wordt getoetst aan de criteria onderscheidbaarheid, homogeniteit, bestendigheid₇, en nieuwigheid₈ (materiele eisen, art. 49 ZPW).
Een aanvrage voor rasbescherming op Europees niveau kan worden ingediend bij het Communautair Bureau voor Plantenrassen (CBP).
Naam voor het nieuwe ras
Je moet dus bij de aanvraag voor rasbescherming al een voorstel voor rasnaam doen. De naam moet onder andere geschikt zijn om het ras te identificeren en verschillen van andere benamingen die al in bij UPOV aangesloten staten voor bestaande rassen worden gebruikt (art. 27 ZPW) en geen verwarring geven met handelsnamen of merken. Verder is het goed te weten dat de naam van het ras ook als merk of handelsnaam mag worden gevoerd (art. 46 lid 1 ZPW). Met het oog op verdere ontwikkelingen en toekomstplannen is het dus raadzaam bij de keuze voor rasnaam (naast de daarvoor geldende eisen, art. 27-30 ZPW) ook alvast rekening te houden met de regels voor merken en handelsnamen.
Het exclusieve recht
Als rechthebbende van het kwekersrecht kun je dus anderen de bevoegdheid verlenen de handelingen uit art. 57 ZPW te verrichten (art. 63 lid 1 ZPW). Je kunt ook worden verplicht licenties te verlenen die in het algemeen belang noodzakelijk zijn (art. 61 ZPW, 17 UPOV).
Uitputtingsregeling
• verder vermeerderd wordt of
• uitgevoerd wordt naar een land dat geen bescherming kent voor het betreffende recht (het kwekersrecht wordt immers beschermd op basis van reciprociteit)
dan kan de kweker daar wel tegen opkomen.
Lees ook de blogs: ‘De merkregistratie; Spring eruit met je merk!’ en ‘De handelsnaam; Het kiezen van een handelsnaam, waar moet je op letten?’
₁ Stb. 2005, 184.
₂ Pb. EG d.d. 1 september 1994, L227/1.
₃ Naar de Franse benaming Union International pour la Protection des Obtentions Végétales (Trb. 1992, 52). De Nederlandse vertaling is te vinden in Trb. 1993, 153.
₄ Het begrip ‘ras’ is in de wet gedefinieerd als “een plantengroep binnen één botanisch taxon van de laagst bekende rang, welke groep, ongeacht of volledig wordt voldaan aan de voorwaarden die deze wet stelt voor de verlening van een kwekersrecht, kan worden (•) gedefinieerd aan de hand van de expressie van de eigenschappen die het resultaat is van een bepaald genotype of een combinatie van genotypen, (•) onderscheiden van elke andere plantengroep op grond van de expressie van ten minste één van die eigenschappen, en (•) beschouwd als een eenheid, gezien zijn geschiktheid om onveranderd te worden vermeerderd” (art. 1 sub c ZPW).
₅ Voor verdere uitleg: Kamerstukken II 1958/59, 5332, 3, p. 18.
₆ PHR 5 februari 2021, ECLI:NL:PHR:2021:94.
₇ Het onderzoek naar onderscheidendheid, homogeniteit en bestendigheid impliceert een onderzoek naar de zelfstandigheid van het ras en wordt uitgevoerd door Naktuinbouw.
₈ Het nieuwigheidsvereiste ziet hier – anders dan bij het octrooirecht – op eerdere commerciële exploitatie.
₉ Voor uitleg hierover: HR 13 november 2015, ECLI:NL:HR:2015:3304.
₁₀ Vergelijk de octrooirechtelijke vrijstelling ex. Art. 53 lid 3 ROW 1995. Bij handelingen die zuiver wetenschappelijk van aard zijn of enkel gericht op enig de strekking van de octrooiwet verwezenlijkend doel, zoals het verder ontwikkelen van der techniek (HR 18 december 1992, ) kan een beroep op deze uitzondering succesvol zijn.
₁₁ Over uitputting o.a. Hof Den Haag 15 september 2015, ECLI:NL:GHDHA2015:3834.
₁₂ Kamerstukken II 1994/95, 24129, 3 p. 17).
Maart 2021
Disclaimer
De artikelen en blogposts van Legalance bieden algemene informatie en zijn niet bedoeld als advies. Er is niet beoogd volledigheid over een bepaald leerstuk na te streven . Ook kande informatie verouderd, onvolledig en/of onjuist zijn door wijzigingen in wet- en regelgeving, nieuwe rechtspraak of andere ontwikkelingen. Aan de hier aangeboden informatie kunnen dan ook geen rechten worden ontleend. De auteur daarvan kan niet aansprakelijk worden gehouden voor de gevolgen van het gebruik, op welke wijze dan ook, van deze informatie.
Welkom bij Legalance. Ik ben Anneke, jurist voor ondernemers en particulieren. Ook werk ik als freelance-jurist* of teken ik voor legal design. Hier vind je artikelen en blogposts op het gebied van bestuursrecht, erfgoedrecht (incl. werelderfgoed), horecarecht, ICT-recht, intellectueel eigendomsrecht, kunstrecht, mededingingsrecht, mensenrechten, omgevingsrecht, privaatrecht, privacy en verwerking persoonsgegevens (AVG), (goederen) vervoersrecht en veterinair recht (multidisciplinair).
Ben je niet op zoek naar een advocaat, maar wel naar de juridische oplossing, vraagbaak of ondersteuning die bij jou, je bedrijf of organisatie past? Laten we eens kennismaken.
*Jurist of paralegal vanuit Spijkenisse, vanaf Voorne-Putten (bij Rotterdam).