Artikelen en blog
Samenwerkingsvormen van creatieven en het auteursrecht
Combinatiewerk, gemeenschappelijk werk, verzamelwerk of onder leiding en toezicht…?
(Combinatie van) afzonderlijke werken
Een kinderboek is weliswaar samengesteld uit werk van een schrijver en dat van een illustrator, maar deze werken kunnen als afzonderlijk werk worden beschouwd. De auteurs kunnen afspreken uitsluitend het gecombineerde werk te exploiteren. Een tekst en illustraties kunnen ook samengebracht worden als ‘verzamelwerk’ (zie hierna).
De afzonderlijke onderdelen van een samengesteld werk kunnen wel een zodanig artistieke eenheid vormen dat de auteurs rekening moeten houden met elkaars persoonlijkheidsrechten₂ en zij bij exploitatie toestemming van de ander(en) nodig hebben.
Dit combinatiewerk of samengesteld werk is de meest voorkomende vorm van samenwerking.
Gemeenschappelijk auteursrecht
Een gemeenschappelijk auteursrecht doet zich voor bij
• één werk door co-auteurschap, met één auteursrecht dat aan de makers gezamenlijk toekomt;
• werk waarvan het auteursrecht door erfopvolging bij meerdere erfgenamen ligt;
• werk waarvan het auteursrecht door overdracht bij meerdere personen ligt.
Terwijl het gemeenschappelijke auteursrecht meestal gezamenlijk zal worden uitgeoefend, kan het wel door ieder afzonderlijk worden gehandhaafd, voor zover je daar onderling geen andere afspraken over hebt gemaakt (art. 26 Aw).
Verzamelwerk met dubbel auteursrecht
Het artikel biedt bescherming aan het creatieve verzamelen en structureren dat tot nieuw verzamelwerk leidt. Hierbij kan worden gedacht aan verzamelbundels, bloemlezingen, encyclopedieën, kranten, tijdschriften, tentoonstellingen, geïllustreerde teksten en multimediawerk. Ben je verzamelaar, dan beperkt jouw recht zich tot het verzamelwerk als geheel (lid 2). Je mag optreden tegen inbreuk op de individuele deelwerken, tenzij de (vermeende) inbreukmaker toestemming heeft van de oorspronkelijke auteursrechthebbende daarvan.
Als je auteursrechthebbende bent van een afzonderlijke deelwerk, dan behoudt je je eigen auteursrecht en mag je jouw eigen bijdrage desgewenst elders publiceren. Zo bestaat er een dubbel auteursrecht. Dit komt overeen met hetgeen is bepaald in de artikel 10 lid 2 en 3. Als een deelwerk niet eerder gepubliceerd is, kan de verzamelaar wel bronvermelding van eerdere publicatie in het verzamelwerk verlangen (lid 3).
Een vergelijkbaar dubbel auteursrecht geldt voor vertalingen en bewerkingen.
De situatie van verzamelwerk moet worden onderscheiden van die bedoeld in art. 6 Aw, waarbij het gaat om de ‘drie-eenheid leiding-toezicht-ontwerp’. In dat geval hebben de anderen geen auteursrecht.
Maker met hulppersonen (geen dubbel auteursrecht)
Wanneer naar jouw ontwerp en onder jouw leiding en toezicht een nieuw werk₄ tot stand komt, dan wordt je beschouwd als degene die het creatieve denkwerk heeft verricht en op grond van dit artikel de auteursrechthebbende. Het gaat daarbij om een situatie waarbij je als maker met hulppersonen werkt. Maar daarbij is niet uitgesloten dat die ook creatieve inbreng hebben. Voor de toepasselijkheid van artikel 6 moeten de leiding en toezicht een duidelijke overhand hebben₅, zoals in de rol van architect of regisseur.
Soms kan een schriftelijke overeenkomst met daarin de rechten en plichten van alle betrokkenen bij een werk verduidelijken of sprake is van een situatie als bedoeld in artikel 5 of 6.
₁ Rb. Amsterdam 04-03-1969, ECLI:NL:RBAMS:1969:AB6814.
₂ HR 29 mei 1987, ECLI:NL:PHR:1987:AC9876.
₃ HR 25 maart 1949, NJ 1950, 643; Rb. Amsterdam 27 oktober 1993, AMI 1994, 157.
₄ HR 29 januari 1923, ECLI:NL:HR:1923:244; Rb. 's-Gravenhage 25 januari 1965, ECLI:NL:RBSGR:1965:AB5886.
₅ HR 27 mei 1938, ECLI:NL:HR:1938:247; HR 28 juni 1940, NJ 1941, 110; HR 25 maart 1949, NJ 1950, 643; HR 17 november 1967, NJ 1968, 163, HR 1 juni 1990, ECLI:NL:HR:1990:ZC8537.
Disclaimer
De artikelen en blogposts van Legalance bieden algemene informatie en zijn niet bedoeld als advies. Er is niet beoogd volledigheid over een bepaald leerstuk na te streven . Ook kande informatie verouderd, onvolledig en/of onjuist zijn door wijzigingen in wet- en regelgeving, nieuwe rechtspraak of andere ontwikkelingen. Aan de hier aangeboden informatie kunnen dan ook geen rechten worden ontleend. De auteur daarvan kan niet aansprakelijk worden gehouden voor de gevolgen van het gebruik, op welke wijze dan ook, van deze informatie.
Welkom bij Legalance. Ik ben Anneke, jurist voor ondernemers en particulieren. Ook werk ik als freelance-jurist* of teken ik voor legal design. Hier vind je artikelen en blogposts op het gebied van bestuursrecht, erfgoedrecht (incl. werelderfgoed), horecarecht, ICT-recht, intellectueel eigendomsrecht, kunstrecht, mededingingsrecht, mensenrechten, omgevingsrecht, privaatrecht, privacy en verwerking persoonsgegevens (AVG), (goederen) vervoersrecht en veterinair recht (multidisciplinair).
Ben je niet op zoek naar een advocaat, maar wel naar de juridische oplossing, vraagbaak of ondersteuning die bij jou, je bedrijf of organisatie past? Laten we eens kennismaken.
*Jurist of paralegal vanuit Spijkenisse, vanaf Voorne-Putten (bij Rotterdam).