Legal design
Handgetekende illustraties voor legal design

Illustraties zijn van belang voor de grafische vormgeving van allerlei boodschappen of uitingen. Het zal vanuit de toenemende aandacht voor preventieve en proactieve werkwijzen zijn dat dit besef ook in de juridische wereld groeit. Illustraties kunnen juridische informatie gebruiksvriendelijker maken voor niet-juristen of duidelijkheid brengen in gerechtelijke procedures. Met, naast de juridische, ook illustratieve diploma's op zak is Legalance in staat interdisciplinair te werk te gaan, de materie te begrijpen, creatief en juridisch inhoudelijk mee te denken en het onderwerp effectiever in beeld te brengen.
     Vanuit de gedachte dat een boodschap effectiever overkomt met een illustratie maakt Anneke al jaren illustraties voor allerlei toepassingen. Teksten trekken eerder de aandacht van het publiek of de illustraties dragen als visuele uitleg bij aan het begrip van teksten of zorgen ervoor dat lezers de teksten beter onthouden. In een tekening is alles mogelijk (anders dan bij fotografie) en het kan de beleving genuanceerder of juist intensiever maken. Anneke's eerste legal designs hadden betrekking op staatsrecht en Europees recht en dateren uit 2009.
     Legal design is juridische informatie zodanig vormgeven dat het mensen helpt het recht te begrijpen, bijvoorbeeld door gebruik van visuele elementen zoals illustraties, animaties, icoontjes en infographics. Dit draagt bij aan de toegankelijkheid van het recht, het voorkomen van problemen en het oplossen van juridische vraagstukken. Visuele elementen kunnen worden toegepast in contracten, beslissingen of brochures en websites met informatie over regelgeving. Anneke's illustraties voor legal design zijn handgetekend of -geschilderd met onder andere aquarel, acrylverf, grafiet, (kleur)potlood, oost-indische inkt, ecoline, pastelkrijt en/of houtskool en worden zo nodig digitaal nabewerkt.
     Het is gebruikelijk te werken met een schriftelijke briefing (opdrachtomschrijving) met vermelding van het juridische probleem of de kans als startpunt in het proces naar oplossingen, de toepassing, het formaat, de techniek, de stijl, de eventuele deadline en informatie over oplevering. De techniek, de stijl en de deadline moeten in verhouding zijn. Licentieovereenkomsten worden separaat opgesteld.
     Freelance- of interim-diensten in legal design worden verricht vanuit ondernemerschap, met een volledig eigen bedrijfsvoering, inclusief voorwaarden en tarieven. Sociale premies, belastingen, verzekeringen en scholingskosten komen voor rekening van Legalance en vakantiedagen, vakantiegeld, doorbetaling bij ziekte en andere (verborgen) personeelskosten zijn niet aan de orde. Bij beëindiging van de samenwerking heb je geen arbeidsrechtelijke verplichtingen, zoals een transitievergoeding of contractswijziging[1].

Neem gerust contact op voor meer informatie of nadere kennismaking.

[1] HR 21 februari 2020, ECLI:NL:HR:2020:283

Jurist, tevens gediplomeerd als illustrator, illustreert voor legal design, regio Randstad, Den Haag, Rotterdam, Spijkenisse.